Alle berichten (0)

There aren’t any posts yet.

RSS
Email me when there are new items –

Vereiste minimumkapitaal bij oprichting vennootschap valt weg!

Louis Grulois van Smartfigures bezorgde ons deze blog.

"De kogel is door de kerk! Vanaf 1 mei 2019 is er geen minimumkapitaal meer vereist bij de oprichting van een nieuwe vennootschap.

De nieuwe wetgeving voor vennootschappen gaat van kracht vanaf 1 mei 2019. De meest opvallende wijziging is het wegvallen van een vereist minimumkapitaal bij oprichting van een nieuwe vennootschap. (BV, NV, ...)..."

Lees verder.

 

Het kostenplaatje van een zelfstandig vertaler (en andere creatieve beroepen)

Love To Be Free lid Els Peleman van EP Vertalingen stuurde ons deze blog:

Anouschka Schutte vertelt in haar blog Jouw vertaler rekent het even voor je uit hoe haar financiële situatie eruitziet, met het doel aan te tonen waarom onderaannemingsprijzen van 6-8 cent financieel niet realistisch zijn om haar kosten te dekken. Zij woont en werkt echter in Nederland, dus de situatie is niet helemaal te vergelijken met de Belgische situatie.  Of moet ik zeggen “Helemaal niet”?

Uiteraard is elke situatie anders. Een echte vergelijking maken kan je niet en dat is ook niet mijn bedoeling, maar ik wil met mijn verhaal toch even laten zien hoe de situatie eruitziet voor een ervaren vertaler in België. Met andere woorden met welke kosten ik in België moet zien te dekken en die ik dus met mijn zaak moet kunnen dragen.

Lees verder

Funkytime: gratis Belgische werktijdapp

Zoals de meeste consultants levert u graag op tijd kwalitatieve projecten af én volgens het afgesproken budget. Maar hoe checkt u of het geplande budget en het aantal uren kloppen? 

Online vindt u honderden apps om uw werktijd te registreren. Hier is alvast één Belgische app die perfect is voor consultants.

FunkyTime is sinds 2016 op de markt en kreeg dat jaar als beloftevolle start-up een plaats op Web Summit in Portugal. Duurzaamheid, eerlijkheid en transparantie zijn belangrijk voor het bedrijf. Interessant is dat de verzamelde data altijd van u blijven, ook al switcht u van provider. De tool is beschikbaar in het Nederlands en gratis voor freelancers.

(Bron: Telenet)

"Ziekte deed me kiezen voor mezelf … én een eigen zaak"

De diagnose ‘borstkanker’ en de daaropvolgende strijd tegen de ziekte zijn voor Karen D’Hondt (39) een wake-upcall. "Het wakkerde in mij een enorme levenslust aan." Die liefde voor het leven – en het besef dat het snel gedaan kan zijn – doen haar besluiten om uit haar comfortzone te stappen. Vandaag is haar eigen zaak een feit: Karen Coacht.

Op haar 39ste heeft Karen al een mooie carrière achter de rug. Begonnen als leerkracht, van daaruit geëvolueerd naar de begeleiding van werkzoekenden in armoede en van organisaties. Intussen heeft ze meer dan vijftien jaar ervaring als coach en volgde ze ook de nodige opleidingen. Haar vertrekpunt is altijd de persoon als geheel, met aandacht voor een geïntegreerde aanpak.

Een traject dat getuigt van bevlogenheid. Toch liep haar pad niet altijd over rozen. De diagnose ‘borstkanker’ bracht een tijdje geleden alles even tot stilstand. "Ik had voordien ook al een chronische ziekte en verlies ervaren. Kanker was voor mij dé wake-upcall. Het wakkerde een immense liefde voor het leven in mij aan, die me hielp om ook mezelf graag te zien."

Van Startersroadshow naar eigen zaak

Het besef dat het snel voorbij kon zijn, deed Karen besluiten om uit haar comfortzone stappen. En de ondernemerskriebels die ze al langer voelde, niet meer te negeren. "Ik zag in een lokaal krantje een advertentie voor de UNIZO Startersroadshow en besloot om een kijkje te gaan nemen. Ik hoorde er ondernemers praten over hoe zij een zaak hadden opgestart. Een enorm inspirerende ervaring. Ik ging bruisend van energie naar huis en schreef me prompt in voor Go4Business."

Die beslissing bleek de goede. "Ik had vanaf het eerste gesprek een klik met coach Valérie. Het traject was helder en toegankelijk, met feedback die altijd naar de essentie ging. In het begin werd ik soms wat ontmoedigd door het cijferwerk, maar uiteindelijk zag ik ook daar het belang van in. En stond ik ervan versteld hoe snel ik ermee weg was."

"In het begin werd ik soms wat ontmoedigd door het cijferwerk, maar uiteindelijk zag ik ook daar het belang van in."

Focus bewaren

Een goede vier maanden later is Karen Coacht een feit, Karens eigen lifecoachingpraktijk. En putten haar klanten moed uit haar verhaal. Want uiteindelijk is zij zelf het beste voorbeeld van hoe een crisis je dichter bij jezelf kan brengen, als je er maar voor openstaat.

Karen is nog altijd even blij dat ze de stap durfde te zetten, mét de nodige ruggensteun. "Vandaag, vier maanden na mijn opstart, merk ik dat het nuttig blijft om terug te grijpen naar de plannen die ik tijdens Go4Business heb opgesteld. Het helpt om je focus te bewaren. Ik heb de begeleiding dan ook al aan verschillende mensen aangeraden. En dat blijf ik doen!"

Net als Karen nood aan dat extra duwtje in de rug? Schrijf je in voor de begeleiding Go4Business.

Onmisbare apps voor de freelancer

Katrien Dossche, F1 Plus:

"Op 1 april werk ik 5 jaar als freelancer. Ik werk graag efficiënt en snel en ben op zoek gegaan naar de onmisbare apps voor een ondernemer.
Omdat ik graag mijn ervaring deel vind je hier een overzicht van de beste tools om tijd te winnen en doelgericht te werken.

De tools zijn onderverdeeld in volgende segmenten:

∙ boekhouding
∙ marketing en communicatie
∙ organiseren van evenementen
∙ administratie
∙ bewerken van foto's en pdf's

Natuurlijk bestaan er voor deze apps alternatieven. De hier geciteerde tools gebruik ik héél veel."

 

Lerend netwerk voor ambitieuze freelancers

In het UNIZO OndernemersForum werk je in een aantal sessies samen met andere ondernemers en een expert rond een bepaalde uitdaging. Onze experts reiken extra inspiratie aan en gaan in dialoog met jou en jouw collega’s. Onder gelijkgestemden deel je relevante ervaringen en verwerf je nieuwe inzichten.

Ook voor freelancers is dit een boeiend opleidingstraject en een interessant netwerk. Op onze eventpagina maakten we voor jou een relevante selectie!

Maak kopers van je klanten: training sales & prospectie

“Bedankt, ik denk er nog eens over na!” Is dat de meest gehoorde zin na een klantencontact? Dan mis je nét dat beetje overtuigingskracht waarmee je van je klanten kopers maakt.

Tijdens dit Ondernemersforum (vanaf 19/2)leer je hoe het wél lukt. We trainen je verkoopskills en vergroten je overtuigingskracht. Op het einde van de rit: bouw je een overtuigend verkoopgesprek op, kun je omgaan met weerstanden … én rond je succesvol de verkoop af!

Een gepaste opleiding voor freelancers die hun diensten beter willen verkopen. Meer info hier.

De freelancer is hét antwoord op vraag naar flexibiliteit en kwaliteit!

In de bouw is veel concurrentie door buitenlandse gedetacheerden, bijberoepers en sinds kort ook door bijklussers en door de deeleconomie. Daarnaast blijft de nood aan gekwalificeerde mensen in de bouw hoog. Het antwoord hierop is de freelancer. Die biedt ook nog andere voordelen.  

Want de freelancer in de bouw biedt een antwoord op een actuele vraag naar kwaliteit en flexibiliteit. Van beide kanten.
In de bouw zijn hoe langer hoe meer zelfstandigen actief. Mensen die flexibel willen werken, hun eigen baas willen zijn, maar zonder meteen een hele onderneming met werknemers te ambiëren. En anderzijds zoeken de bouwbedrijven vlot inzetbare mensen, met een specifieke kennis en ervaring.

Lees hier meer.

Freelancer Guido over zijn opstart.

In het nieuwe nummer van ZO Magazine vertelt Guido over zijn opstart als freelancer. Het magazine nalezen kan hier.

Steeds meer Vlaamse ondernemers doen het alleen.

In totaal mocht Vlaanderen het afgelopen decennium 22 % extra vennootschappen en 14,8 % bijkomende eenmanszaken verwelkomen. Dat blijkt uit het nieuwe KMO-rapport van UNIZO, UCM en Graydon.
We zien in het rapport een opvallende toename van het aantal Vlaamse KMO's en eenmanszaken zonder personeel. Bedroeg hun aandeel in 2008 nog 84,4 %, dan is dat vandaag al 87,9 % "Deze trend valt voor een belangrijk deel te verklaren door de toename van het aantal freelancers", zegt Eric Van den Broele, senior manager Research & Development bij Graydon, "Nu het ondernemerschap aan populariteit wint, zien we dat alsmaar meer mensen ervoor kiezen om heel autonoom en flexibel te werken als freelancers in hun vakgebied. De markt voor deze freelancers groeit ook door de krapte op de arbeidsmarkt, die maakt dat heel wat KMO-zaakvoerders freelance expertise inhuren wanneer ze zelf geen geschikte medewerkers vinden voor de job. Dergelijke samenwerking met freelancers of door freelancers onderling blijkt overigens een uitgelezen manier om op de meest flexibele manier in te spelen op de alsmaar sneller evolulerende noden, uitdagingen en klantenbehoeften."

Wil je het hele KMO-rapport lezen? Klik hier!

Love to Blog

Jouw inbreng als zelfstandige ondernemer staat absoluut centraal bij Love To Be Free. Daarom is het forum een van de belangrijkste pagina's op deze website. Daarnaast is er ook deze blog die openstaat voor gastbijdrages van UNIZO-leden. Heb je zelf ook een idee voor een inspirerende, informerende, ... post, laat ons dan zeker iets weten via freelancers@unizo.be en wij publiceren jouw blog met link naar jouw link. 

  Proximus Engie KBC ADMB Zenito Partner_28.png