Free Podium Blog

De 10 geboden van een ongelofelijke lead magnet

Hoe zet je websitebezoekers om in leads?

Simpel, geef ze een onweerstaanbaar aanbod gratis. Iets dat ze niet kunnen weigeren. Maar waar moet je nu op letten?

(Wat is een lead magnet? Een lead magnet is een gratis tool/gids/video/… op je website voor je publiek in ruil voor hun gegevens, zoals hun naam & e-mailadres)

Volg deze 10 stappen en je zal je publiek gelukkig maken:

1. Maak een uitbreiding van een artikel

Één van de meest gedownloade lead magnets is een uitbreiding van een oorspronkelijk artikel dat je geschreven hebt. In plaats van onmiddellijk aan je websitebezoeker vragen om zich in te schrijven op iets, stuur ze eerst naar een interessant artikel.

In het artikel zelf geef je een paar call to actions naar een uitbreiding van datzelfde artikel. Bijvoorbeeld: je hebt een artikel geschreven over de voordelen van een bepaald dieet. Een lead magnet zou dan een boodschappenlijstje kunnen zijn, dat ze kunnen downloaden om mee te nemen naar de winkel. Zorg er wel steeds voor dat je lead magnet relevant is voor je artikel.

2. Zorg dat de voordelen duidelijk zijn

De voordelen van je lead magnet zijn natuurlijk de belangrijkste redenen voor de websitebezoekers om hem te downloaden. Zorg dat die in het oog springen! Maak het dan ook zo duidelijk mogelijk wat de voordelen of resultaten kunnen zijn van de lead magnet voor je websitebezoeker. Bijvoorbeeld: ‘Volg deze stappen en dan zal…’

3. Hou het simpel

Je weet hoeveel je lead magnet waard is maar als je echt alle voordelen begint op te sommen dan ben je de websitebezoeker kwijt. In plaats van “36 tips voor een goede nachtrust” maak er “de ultieme checklist om te slapen als een roosje” van. Zo wordt je lead magnet meteen een stuk aantrekkelijker. Een checklist is uiteindelijk maar één ding, en geen 36.

4. Varieer met meer dan een e-book

Biedt eens een cursus, een gids, een trainingsvideo of een template aan, in plaats van de gebruikelijke whitepaper of e-book. Die alternatieven klinken veel beter dan een gratis e-book en zo zullen er ook meer mensen zijn die zich inschrijven.

5. Maak je lead magnet écht waardevol

Dit is één van de moeilijke aspecten bij het maken van een goede gratis weggever. Als je uiteindelijk iets wilt verkopen aan je websitebezoeker (wat normaal is) moet je de lat hoog leggen. Je wilt dat je publiek denkt: “wow, als dit gratis product nu al zo waardevol is, hoe goed zou het dan niet zijn moest ik ervoor betalen?”.

Iemand zijn mailadres krijgen met een grote belofte en dan deze belofte niet kunnen waarmaken is not done.

Met een lead magnet zet je dus de standaard voor de toekomst. Let hier op.

6. Hou het kort & krachtig

Je kan een hele e-mailcursus aanbieden die tien dagen lang duurt met elke dag een video van meer dan 20 minuten, boordevol tips & tricks. De vraag is natuurlijk hoeveel mensen gaan daar echt de tijd voor vinden om dat allemaal te lezen en te bekijken.  

7. Zorg voor snelle resultaten

Kan de persoon die je gratis weggever leest of bekijkt onmiddellijk actie ondernemen en resultaten zien? Geef een paar tactieken of technieken die ze onmiddellijk kunnen toepassen.

 8. Maak het niet te moeilijk

Zorg dat ze niet te veel moeten klikken of downloaden. Als je publiek te veel moet uitzoeken hoe je gratis weggever in elkaar zit, dan is hij waarschijnlijk te complex.

9. Zorg voor een voorsmaakje

Hou steeds in je achterhoofd dat je lead magnet mensen moet aanzetten om je producten of diensten in de toekomst aan te kopen. Zorg dat je in je lead magnet de bezwaren wegneemt die potentiële klanten soms kunnen hebben bij je product of dienst. Of geef al een bepaalde aanzet naar je product of dienst.

10. De volgende stap

De lead magnet moet de lezers prikkelen om een volgende actiestap te ondernemen. Geef hen dan ook de kans om dat te doen. Stuur je publiek door naar een pagina waar ze een contactmoment kunnen aanvragen of iets kunnen kopen.

Daar stopt het natuurlijk niet bij… Je kan de geïnteresseerden nu op een regelmatige basis gaan mailen. Want het stopt niet bij het verzamelen van de gegevens. Meer tips & tricks? Check dan zeker mijn online marketing blog eens vol met praktische voorbeelden. 

E-mail me when people leave their comments –

You need to be a member of Love To Be Free to add comments!

Join Love To Be Free

Comments

  • Ook een mogelijkheid: ze naar een bijeenkomst trekken door daar iets gratis te geven.

    • Inderdaad Peter, bedankt voor je reactie! 

Deze reactie is verwijderd.

Op deze pagina lees je blogteksten voor en door freelancers. De afspraak met de bloggers is om er geen commerciële boodschappen van te maken, wel inhoudelijke, interessante ideeën, vaststellingen, adviezen, ...

Wil je zelf ook bloggen op deze pagina? Neem dan contact met ons op via freelancers@unizo.be om de concrete werkwijze te bespreken.

  Proximus Engie KBC ADMB Zenito Partner_28.png