Free Podium Blog

Deze week kreeg ik een telefoontje van een freelancer: Michel, ik moet onze afspraak afzeggen want ik start morgen op een nieuw en dringend project voor een nieuwe klant.

“En ben ik dan geen potentiële toekomstige klant”, denk ik dan?

Heel wat klanten zijn blij als ze moeten (mogen) wachten.

Wat zegt je kapper als je hem belt voor een afspraak en er staat al iets in zijn agenda?

“Morgen is al bezet, maar volgende week om 14 uur kun je er nog net bij.” En tegelijk zijn we blij dat we bij zo’n  succesvolle en druk bezochte kapper ons haar kunnen laten doen.

Ik vraag me dan vaak af waarom freelancers wel hun geplande vergaderingen in hun agenda verzetten als er een nieuwe klant belt met een schijnbaar o zo’n dringend project?

Hoe dringend is freelance werk?

Voor mij is dringend als de brandweer moet komen omdat je huis in brand staat. Dringend is als er maatregelen genomen moeten worden omdat de kerncentrale ontploft is. Dringend is wanneer je kind van de trap gevallen is, enorm huilt en je doodongerust bent. Dan wil je dringend naar de dokter.

Als je maw freelance brandweerman, arts of kerncentrale specialist bent, dan kan ik me best voorstellen, dat je alles moet laten vallen om het land of een leven te redden.

Maar moet die vertaling vandaag echt om 15 uur buiten? Mag dat ook niet 19 uur zijn?

Ik had vroeger zoals zovelen te weinig tijd. Mijn agenda stond vol. Er was geen gaatje meer vrij. Tot mijn partner kanker kreeg. Toen had ik ineens wel tijd om elke dag uren in het ziekenhuis te zitten en nam ik tijd om andere dingen te doen dan te werken.

Elk correct bedrijf zal begrijpen dat je wellicht nog andere ‘dringende’ dingen voor bestaande klanten wil afwerken alvorens je jezelf in dat nieuwe project gooit. En elk correct bedrijf zal je hiervoor ook die 1 of 5 dagen extra de tijd geven.

Het omgekeerde geldt ook voor hen. Als je een opdracht aanneemt en belooft een project af te werken, dan kan je nieuwe klant er ook op vertrouwen dat jij alles netjes afhandelt en de boel niet in de steek laat voor andere dringende dingen.


Welke andere competenties heb jij als freelancer nog buiten je snelle beschikbaarheid?

Ik vraag me trouwens af of je echt wel wil werken voor een opdrachtgever die je vanaf dag 1 bij wijze van spreken het mes op de keel zet: ‘tja, meneer/mevrouw, als je morgen niet kunt beginnen, dan vrees ik dat wij voor een andere freelancer zullen kiezen.’

Heb je als freelancer geen andere extra troeven waarom bedrijven voor jou best kiezen dan je beschikbaarheid?

Dan is er werk echt nog veel werk aan de winkel om jouw andere voordelen (die usp’s) te ontdekken en deze tijdens het gesprek naar voor te brengen.

Ik hoor dan vaak dat deze usp’s te veel klinken als algemene sollicitatie blablabla. Want iedereen is toch gemotiveerd, flexibel en een kei in zijn job?

Misschien wel: maar het komt er op neer hoe je deze usp’s staaft met voorbeelden. En opgelet: dit is een dubbele zoektocht: Zoek dus niet alleen naar de voorbeelden maar ook naar de manier waarop je dit aan de klant overbrengt.

Vorige maand zei een bedrijf tegen mij: ‘amai, jij kunt zo leuk vertellen over werken met freelancers dat ik er echt goesting in heb gekregen om daar in de toekomst een beroep op te doen.

Die ‘goesting’ overbrengen is sterker dan een droog lijstje opsommen van flexibiliteit, beschikbaarheid, ik factureer, geen RSZ-bijdragen of enorm gespecialiseerd. Die goesting is veel meer dan vertellen dat je dit freelance werk voor het bedrijf makkelijk kunt doen.

Het is dan ook omwille van die goesting samen met jouw eigen usp’s dat bedrijven wel bereid gaan zijn om te wachten tot jij vrij bent.

---

Michel Piedfort is de bezieler van de website met freelance jobs Freelancenetwork.be. De site heeft zowel jobs voor copywriters, grafisch ontwerpers, secretaresses, technisch tekenaars, webdesigners als boekhouders. 

E-mail me when people leave their comments –

You need to be a member of Love To Be Free to add comments!

Join Love To Be Free

Comments

  • Touché! Leuk geschreven en zeker de moeite om te onthouden.

Deze reactie is verwijderd.

Op deze pagina lees je blogteksten voor en door freelancers. De afspraak met de bloggers is om er geen commerciële boodschappen van te maken, wel inhoudelijke, interessante ideeën, vaststellingen, adviezen, ...

Wil je zelf ook bloggen op deze pagina? Neem dan contact met ons op via freelancers@unizo.be om de concrete werkwijze te bespreken.

  Proximus Engie KBC ADMB Zenito Partner_28.png