Free Podium Blog

Hoe ga je makkelijker om met veranderingen?


Al eens nagedacht wat jij zult veranderen in het nieuwe jaar? Ga jij je eetgewoontes of levensstijl verbeteren? Of je werkmethode? Zelfs als je jarenlang bij hetzelfde bedrijf werkt, krijg je te maken met veranderingen: nieuwe collega's, andere leveranciers, een nieuwere technologie, andere werkprocedures, etc.

Zaken verbeteren, betekent dingen veranderen. Maar verandering brengt onzekerheid mee. Dat maakt ons angstig. Angst om het vertrouwde los te laten. Maar verandering biedt ook nieuwe kansen. Hoe flexibeler je bent, hoe beter je hiermee kunt omgaan.

Mensen zijn gewoontedieren. En als we iets op een andere manier doen, vallen we vaak terug in oude routines. Daarom is het lastig om iets te veranderen. De weerstand die het meebrengt kost tijd en energie, want je moet uit je comfortzone komen.

Hoe kunnen we gemakkelijker omgaan met veranderingen?

Breng kleine verbeterstapjes aan. Het heeft geen nut grote zaken te ondernemen. Zoek per dag naar 1 kleine verbetering. Dat is de enige manier waarop het lukt - en als het lukt, dan is het blijvend.

Als zaakvoerder sta je model. Als jij wilt dat bepaalde zaken op een andere manier gebeuren, toon dan zelf het goede voorbeeld.

Complimenteer het juiste gedrag. Geef positieve feedback op wat verbeterd is.

Vergroot je eigen comfortzone. Volg een cursus waar je iets nieuws leert. Eet in een speciaal restaurant. Doe een sport dat je nog nooit gedaan hebt. Koop i.p.v. je favoriete voedingsmerk, een ongekend merk.

Zoek iemand die je begeleidt, coacht in je veranderingsproces. Nieuw gedrag vertonen duurt een tijdje. Het beste resultaat verkrijg je door opvolging.

Houd een verandering minstens 21 dagen vol. Het duurt ongeveer 21 dagen om een nieuwe gewoonte onbewust toe te passen.

Verander één ding tegelijk. Als je direct 7 zaken wilt verbeteren, dan lukt het niet. Focus je op 1 iets en richt je op het eindresultaat.

Zorg voor de nodige tijd en juiste hulpmiddelen die nodig zijn om een verandering te doen plaatsvinden.

De grootste veranderingen waar je je het meest onveilig voelde, zijn meestal de momenten waaruit je het meest geleerd hebt. Denk erover na welke veranderingen je in het nieuwe jaar kan doorvoeren. Of wat kun jij verbeteren in je werk?

Wil jij deze valkuilen doorbreken?
>> Download het gratis Ebook om een eerste stap te zetten naar het bedrijf dat je voor ogen hebt. “De 5 meest gemaakte fouten waardoor je als dienstverlener klein blijft”

Sabine van Meenen helpt dienstverleners groeien naar een mooie Omzet, fijne klanten en Vrijheid. Als gepassioneerd OndernemersCoach weet Sabine heel goed hoe passie, lef, focus en vertrouwen het ondernemen makkelijker maken.

E-mail me when people leave their comments –

You need to be a member of Love To Be Free to add comments!

Join Love To Be Free

Op deze pagina lees je blogteksten voor en door freelancers. De afspraak met de bloggers is om er geen commerciële boodschappen van te maken, wel inhoudelijke, interessante ideeën, vaststellingen, adviezen, ...

Wil je zelf ook bloggen op deze pagina? Neem dan contact met ons op via freelancers@unizo.be om de concrete werkwijze te bespreken.

  Proximus Engie KBC ADMB Zenito Partner_28.png