Free Podium Blog

Kijk in de spiegel en groei!

Ik herinner me nog een tiental jaar geleden. Compleet gestrest stond ik aan de kassa in de supermarkt aan te schuiven. Het kon allemaal niet snel genoeg gaan. Voor me was een dame gezellig aan het keuvelen met de kassierster. Ik ergerde me blauw. Op van de zenuwen kwam ik thuis. Hoe dat kwam toch dat ik zo gespannen was? Wat had ik te leren van deze mevrouw voor me?
Tegenwoordig ben ik zelf degene die een praatje maakt met de dame aan de kassa en het voelt veel beter. Ik had mijn les geleerd.

Wanneer groei je als collega, als leidinggevende, partner of ouder?

Wanneer groei je als mens? Jouw groei start de dag dat je bewust aan zelfreflectie doet. Zelfreflectie is jezelf durven in vraag te stellen. Eerlijk naar jezelf kijken. En daar is inderdaad een portie moed en een schep eerlijkheid voor nodig.

Dagelijks krijgen we feedback/kritiek van onze omgeving.

Zelfs onze kinderen zijn hierin serieuze leermeesters. Uiteraard is het belangrijk op welke manier we kritiek krijgen of geven. Nog belangrijker is wat we er achteraf mee doen. Feedback krijgen is niet altijd leuk. Het confronteert ons. Soms zien we bepaalde dingen niet omdat het onze blinde vlekken zijn. En daarom hebben we andere mensen nodig die ons op deze blinde vlekken wijzen of ons zaken spiegelen.

Je herkent het wel.

Steeds opnieuw loop je tegen dezelfde problemen aan: klanten betalen niet, medewerkers komen te laat, zaken uitstellen, etc. Het zijn die mensen die je het meest irriteren waar jij het meest van kunt leren.

Als we op dezelfde manier blijven reageren krijg je hetzelfde terug.

Tot we tot het besef komen dat zaken anders kunnen verlopen. En dat is een flinke stap vooruit. Je legt dan de bal niet steeds in het kamp van de ander.

Die dag start jouw groei in bewustwording. Want jij durft jezelf in vraag te stellen. Hoe had ik het anders kunnen doen? Hoe had ik anders kunnen reageren? Dit is de dag dat je verantwoordelijkheid neemt voor je eigen leven. Het is heel normaal dat we zelf niet zien hoe of wat we anders kunnen doen omdat het voor ons een blinde vlek is.

Eens je beslist leiding te nemen over je eigen leven kan er heel veel veranderen. Jij beslist waar jij naartoe gaat.

Wat zijn de voordelen van zelfreflectie?

• Je kunt situaties beter en anders aanpakken dan voorheen.
• Je aanvaardt veel gemakkelijker feedback want je weet dat het een leerpunt is, tenminste als de feedback terecht is.
• Je wordt bewuster van je eigen denken, doen en voelen.
• Je staat stil bij jezelf en groeit als mens.
• Je leert jezelf beter kennen.
• Je wordt krachtiger.

Uiteraard zijn er nog tal van voordelen. Dit zijn de pluspunten die bij mij het eerst naar boven kwamen.

Neem zelf leiding over je leven. Ik wens je veel moed met het in vraag stellen van jezelf.

Download GRATIS"de 5 Fouten waardoor je als Dienstverlener klein blijft"

en ontvang tweewekelijks OndernemersTips voor Groei van Omzet met meer Vrijheid

www.sabinevanmeenen.be

E-mail me when people leave their comments –

You need to be a member of Love To Be Free to add comments!

Join Love To Be Free

Op deze pagina lees je blogteksten voor en door freelancers. De afspraak met de bloggers is om er geen commerciële boodschappen van te maken, wel inhoudelijke, interessante ideeën, vaststellingen, adviezen, ...

Wil je zelf ook bloggen op deze pagina? Neem dan contact met ons op via freelancers@unizo.be om de concrete werkwijze te bespreken.

  Proximus Engie KBC ADMB Zenito Partner_28.png