Freelance Friday Five: 5 tips voor freelancers (1)

Als freelancer geniet je van een aantal fijne voordelen die typisch zijn voor jouw job. Je beslist zelf hoe je je tijd invult, je kan je opdrachten kiezen… Toch zijn er een aantal ‘gevaren’ verbonden aan dit vak. Welke komen het meeste voor en hoe kan je ze omzeilen?

  1. Een ‘van A tot Z’-takenpakket

In de eerste plaats ben je een kei in jouw vakgebied, maar als ondernemer ben je ook verantwoordelijk voor andere taken. Je boekhouding kan je uitbesteden aan een boekhouder, maar je staat meestal zelf in voor je administratie, marketing en sales, klantenbeheer. Dit zorgt enerzijds voor wat afwisseling, maar anderzijds kan dit ‘extra’ werk best vermoeiend zijn. Leg je dus niet uitsluitend toe op (het verbeteren van) je expertise, maar trek ook voldoende tijd uit voor deze verplichtingen. Maak bijvoorbeeld een planning, zodat je een duidelijk overzicht hebt van wat je wanneer moet doen.

  1. De onzekerheid loert om de hoek

Als startende freelancer stromen de opdrachten misschien nog niet zo vlot binnen. Geen werk betekent jammer genoeg geen inkomen. Het opstellen van een financieel plan is daarom sterk aan te raden, zo denk je als starter op voorhand na hoe je met de kalmere periodes kan omgaan. Ook je marketingplan zal een leidraad zijn om nieuwe klanten aan te trekken ‘in between' opdrachten.

  1. Een eenzaam bestaan

Oké, je zal je niet storen aan die luidruchtige collega of die bemoeizieke baas, maar dit wil ook zeggen dat je geen collega’s hebt om je ideeën bij af te toetsen, raad te vragen of een klein babbeltje te slaan. Gelukkig kan je als afwisseling eens een dagje op verplaatsing werken in die gezellige koffiebar om de hoek of je kan deelnemen aan netwerkevents en conferenties om andere freelancers (in je sector) te ontmoeten.

  1. Stress!

Nieuwe klanten zoeken, nieuwe (en bij voorkeur interessante) opdrachten binnenhalen, strikte deadlines en een hoge werkdruk… Het kan je een hoop stress geven. Opnieuw kan een goede planning waarbij je uiteraard ook de nodige ontspanningsmomenten inlast, de nodige ondersteuning geven.

  1. Geen ‘nee’ durven te zeggen

Ken je het gevoel? Je krijgt een voorstel en ook al weet je heel goed dat dit niet jouw expertise is, dat je het eigenlijk te druk hebt… toch accepteer je, want je wil niet ontgoochelen. Leren ‘neen’ zeggen, is geen gemakkelijke opgave, maar wanneer je de volgende keer in een soortgelijke situatie terechtkomt, hou dan het volgende voor ogen: het maakt niet uit wat je doet, er zal hoe dan ook iemand ontgoocheld worden. Dit kan de klant zijn, omdat je door al het werk niet je beste prestatie kan neerzetten, maar dit kan ook gaan om jezelf, je partner, je gezin. Het is trouwens niet altijd evident om een gezinsleven met een carrière als zelfstandige te combineren. Maak daarom goede afspraken om het evenwicht tussen beiden te bewaren, want wanneer je te veel werk hebt, gaat dit vaak ten koste van je privéleven, ontspanning en slaap, om maar te zwijgen over de stress die daarmee gepaard kan gaan. Voel je de vicieuze cirkel al naderen? Voor je een opdracht aanneemt, kan je dus beter aftoetsen of dit binnen jouw expertise valt, je kan je afvragen waarom je dit precies zou doen en wat de gevolgen zijn van jouw ‘ja’. Zou het immers geen nachtmerrie zijn, dat je je engageert voor iets waar je geen 100% achter staat en dat er zich dan juist op dat moment een droomkans aandient die je met veel pijn in hart moet afwijzen?

Bron: Liantis

You need to be a member of Love To Be Free to add comments!

Join Love To Be Free

Email me when people reply –

KLIK HIER om een nieuw gesprek te starten. 

Op dit forum kan je vragen stellen, inzichten delen, opmerkingen geven, problemen aankaarten, ...

Om het met een duur woord te zeggen: hier doen we aan cocreatie.

Enkele mogelijke invalshoeken:

  • Vraag hier de mening van anderen vragen over eigen of ander werk
  • Je kan advies vragen óf geven voor kleine of grote ondernemersproblemen
  • Doe eens een suggestie, bijvoorbeeld voor onderwerpen voor een nieuw webinar
  • Je kan hier natuurlijk ook je mening geven over de actualiteit, over een trend, ... of zelfs een eigen artikel posten.

Kortom, alle inbreng die geen pure reclame vormt is welkom, zolang het maar te maken heeft met ondernemen als freelancer of zelfstandige dienstverlener.

  Proximus Engie KBC ADMB Zenito Partner_28.png