Hoe freelancer worden

Hey

Ik vraag me al enkele weken af hoe je nu precies freelancer kan worden?

Vorige week belde ik naar Unizo voor meer informatie en kreeg ik iemand aan de lijn die er precies niets van af wist.

Waar kan ik dan terecht met mijn vragen? Hopelijk kan iemand mij hier wel helpen. Zoniet waar kan ik terecht met al mijn vragen?

Wat zijn nu precies de stappen die ik moet overlopen om freelancer te worden?

Is er een verschil tussen zelfstandige en freelancer zijn?

Moet een freelancer ook een aparte bedrijfsnaam hebben of is dit niet nodig?

Ik weet ondertussen al dat je een ondernemingsnummer en btw nummer moet aanvragen, dat zal iets rond de 200 euro gaan kosten, verder komen daar nog kosten bij? Iemand dat ik ken moest voor een periode van 3 maand nog eens +-600 euro betalen, ik dacht voor de bijdragen ofzo iets?

Hebben jullie nog belangrijke tips voor een startende freelancer?

Alvast bedankt

Groeten

You need to be a member of Love To Be Free to add comments!

Join Love To Be Free

Email me when people reply –

Replies

 • Dag Simon & Jasper

  Bedankt voor jullie antwoorden, ik ben ook al eens naar een UNIZO kantoor gestapt, daar kreeg ik gelukkig betere informatie dan aan de telefoon!

  De filmpjes die ik gevonden had en dat Simon voorstelde hebben ook wat vragen voor mij opgelost.

  Ik ben dus alle voorbereidingen aan het nemen om freelancer te worden!

  Als ik het niet probeer zal ik het nooit weten!

  • Super, veel succes ermee!!

  • Dag Simon, je zou me toegang verschaft hebben tot de blog maar dat blijkt niet te werken. Ik kan nog steeds niet bloggen. Ofwel vind ik het niet, dat kan ook natuurlijk. Ook stuurde ik je enkele dagen geleden een link naar de blogpost door die ik op de blog wil posten, zoals jullie vroegen. Kan je me ineens ook laten weten of dit ok is? Bedankt!

 • Hei Gilles

  Ik las je bericht en herkende mezelf in je (niet in de miscommunicatie met UNIZO, ik ben daar zelf heel tevreden over), maar wat ik dus bedoel, is dat ik sinds een aantal maanden zelf freelancer ben en ik worstelde in het begin met dezelfde vragen. In ieder geval ben ik blij dat ik de stap om freelancer te worden, met name freelance seo copywriter, genomen heb. Ik zou voor geen geld meer willen ruilen. 

  Moest je nog twijfelen of niet helemaal zeker zijn, ik schreef een blogpost over hoe freelancer worden mij gelukkiger maakte, omdat het dat ook echt deed. Ik dacht zo, mss vond je dat wel eens interessant om lezen en haal je er wel iets uit. Als ik je ergens mee kan helpen rond freelancer worden, mag je me altijd contacteren. Cava? Greets en succes!!

 • Dag Gilles,

  Jammer dat er blijkbaar iets misgelopen is bij dat telefoontje aan ons, want we hebben wel degelijk een uitgebreide starterswerking en geven jaarlijks (hoog gewaardeerd) startersadvies aan duizenden startende ondernemers. Misschien is er een misverstand geweest, alleszins onze excuses daarvoor.

  Ik heb je vragen doorgegeven aan onze startersadviseurs en zij hebben alvast kort onderstaande antwoorden bezorgd. Als je verdergaande vragen hebt, kan je altijd een afspraak maken met een van onze startersadviseurs: http://www.unizo.be/starters/persoonlijk-en-gespecialiseerd-starter....

  Of je kan een van onze sessies bijwonen. UNIZO organiseert regelmatig infosessies ‘starten als zelfstandig ondernemer’. Hier kom je alles te weten over de opstartformaliteiten, sociaal statuut, ondernemingsvormen, uw rechten en plichten als zelfstandige. Kortom … de ideale voorbereiding. Alle data en plaatsen vind je op http://www.unizo.be/starters/activiteiten.

  Meer info over ons volledige aanbod voor starters zie je hier: http://www.unizo.be/starters.

  Om in te gaan op je concrete vragen:

  Wat zijn nu precies de stappen die ik moet overlopen om freelancer te worden?

  De stappen die je moet doorlopen:
  -Aanvraag ondernemingsnummer
  -Activering bij BTW-administratie
  -Aansluiten bij een sociaal verzekeringsfonds.
  Wij werken hiervoor bvb. samen met Zenito Ondernemingsloket.

  Is er een verschil tussen zelfstandige en freelancer zijn?

  Formeel niet alleszins, freelancer is eigenlijk geen officieel statuut maar gewoon een benaming voor zelfstandige dienstverleners zonder personeel die meestal in een B2B-context werken op basis van projecten of tijdsgebonden contracten.

  Moet een freelancer ook een aparte bedrijfsnaam hebben of is dit niet nodig?

  Dit is niet nodig. Bij een eenmanszaak worden officiële documenten zoals belastingen, BTW, sociaal statuut, ... sowieso altijd op naam van de zelfstandige verstuurd.

  Ik weet ondertussen al dat je een ondernemingsnummer en btw nummer moet aanvragen, dat zal iets rond de 200 euro gaan kosten, verder komen daar nog kosten bij? Iemand dat ik ken moest voor een periode van 3 maand nog eens +-600 euro betalen, ik dacht voor de bijdragen ofzo iets?

  • Dit zijn de sociale bijdragen. De minimum bijdrage in hoofdberoep is momenteel +/- 700 euro per kwartaal.
   Dit bedrag is berekend op een minimum inkomen van 13.030 euro op jaarbasis. Na 2à3 jaar komt er een herziening op deze bijdragen. Stel dat je 20.000 euro hebt verdiend dan zal je moeten bijbetalen. Een gevestigde zelfstandige betaalt momenteel 21.5% sociale bijdragen op de netto belastbare winst, volgend jaar is dit 21% en in 2018 is dit 20.5%. Een starter begint aan 20.5%.
  • Boekhoudkosten
  • Verzekering burgerlijke aansprakelijkheid
  • Provinciebelasting voor bedrijven. Voor de prov. Antwerpen is dit 94 euro per jaar.

  Hebben jullie nog belangrijke tips voor een startende freelancer? Start met voldoende klanten, voldoende startkapitaal, bereidt je goed voor, aansluiten beroepsfederatie ….

  Tip: je kan bij ons een uitvoerige haalbaarheidsstudie doen waar je je ondernemingsidee grondig kan testen en voorbereiden, dit is echt een aanrader. Zie http://www.go4business.be.

  Verder kan je op deze website een aantal webinars bekijken speciaal voor startende freelancers. Zie de webinars in een blauw kader op http://lovetobefree.ning.com/webinar-bibliotheek.

  Veel succes alvast!!

  Hartelijke groeten,
  Simon (coördinator UNIZO Love to be Free)

Deze reactie is verwijderd.

KLIK HIER om een nieuw gesprek te starten. 

Op dit forum kan je vragen stellen, inzichten delen, opmerkingen geven, problemen aankaarten, ...

Om het met een duur woord te zeggen: hier doen we aan cocreatie.

Enkele mogelijke invalshoeken:

 • Vraag hier de mening van anderen vragen over eigen of ander werk
 • Je kan advies vragen óf geven voor kleine of grote ondernemersproblemen
 • Doe eens een suggestie, bijvoorbeeld voor onderwerpen voor een nieuw webinar
 • Je kan hier natuurlijk ook je mening geven over de actualiteit, over een trend, ... of zelfs een eigen artikel posten.

Kortom, alle inbreng die geen pure reclame vormt is welkom, zolang het maar te maken heeft met ondernemen als freelancer of zelfstandige dienstverlener.

  Proximus Engie KBC ADMB Zenito Partner_28.png