uurtarief (zelfstandige in bijberoep)

Hallo,

ik ben sinds kort zib. Mijn hoofdberoep oefen ik uit op basis van dagcontracten (via interim). 

Dat bijberoep heb ik in het leven geroepen om bij te verdienen: of rechtstreeks factureren aan mijn vaste klanten zonder via dat interimbureau, of jobs uit te oefenen bij evenementen.

Mijn vraag is: hoe bepaal ik mijn uurtarief? 

Als ik weet wat ik netto per uur wil overhouden/verdienen, hoe maak ik dan verder de berekening zodanig dat ik op het einde van kwartaal geen verlies doe? 

Wat moet ik er allemaal nog bijtellen, welke formule, hoeveel procent van wat? 

Dan: hoeveel mag ik max verdienen per kwartaal zodat ik vrijgesteld word van bepaalde bijdragen? 

Dank bij voorbaat voor een antwoord. 

You need to be a member of Love To Be Free to add comments!

Join Love To Be Free

Email me when people reply –

Replies

 • Dag Lene,

  Er bestaan verschillende manieren om je uurtarief te bepalen: op basis van je kosten, van je gewenste inkomen, van de tarieven in de markt, ... We hebben daar een aantal webinars over in onze webinar-bibliotheek, zie http://lovetobefree.ning.com/webinar-bibliotheek. De meeste webinars daar zijn wel enkel te bekijken door UNIZO-leden.

  Je kan ook de uurtarief berekenaar even testen op deze site (via de navigatie bij 'tools').

  Tot slot kan je ook even kijken naar de cijfers in onze recentste Freelancer Focus, waarbij we van een heleboel freelance beroepen in kaart hebben gebracht welke tarieven gebruikt worden. Zie http://lovetobefree.ning.com/blog/freelancer-focus-2016-alles-over-....

  Veel succes alvast,Simon
  Coördinator Love to be free

Deze reactie is verwijderd.

Freelance Friday Five: 5 tips voor freelancers (2)

Ook freelancers kunnen freelancers inhuren

Waarom geen andere freelancer inhuren wanneer u nood hebt aan extra mankracht? Het gaat om ondernemende, flexibel inzetbare medewerkers. Maar dat weet u zelf als freelancer maar al te goed.

Zet samenwerkingsverbanden op met andere freelancers

Freelancers zijn ondernemers en dus steeds op zoek naar nieuwe initiatieven en inkomstenbronnen. Netwerk met andere freelancers (vb. programmeur, designer,...) en bouw samen nieuwe initiatieven uit op basis van elkaars expertise, marktkennis, inzichten in doelgroepen,...

Zoek naar inkomsten los van uurprestaties

Een freelancer is zeer afhankelijk van inkomsten gebaseerd op uur-­‐prestaties. Bedenk daarom projecten die u inkomsten bezorgen los van gepresteerde uren. Zo spreidt u de risico’s en bouwt u aan een succesvollere business.

Ken de ondersteuning die de overheid biedt

De overheid biedt heel wat ondersteunende initiatieven aan ondernemers. En dan gaat het niet louter om subsidies. Agentschap Innoveren & Ondernemen is hét aanspreekpunt van de Vlaamse overheid voor alle ondernemers in Vlaanderen. Ze stimuleren en ondersteunen innovatie en ondernemerschap en dragen bij aan een gunstig ondernemersklimaat Dit doen ze door ondernemingen financieel te ondersteunen via subsidies om te kunnen groeien, transformeren of innoveren. Voorbeelden van dergelijke subsidies zijn de kmo-portefeuille, de kmo-groeisubsidie, kmo innovatieprojecten en onderzoeks- & ontwikkellingsprojecten.  Meer info: www.vlaio.be.

Leer van anderen

Een huizenhoog cliché maar toch interessant om nog maar eens te herhalen. Ga op zoek naar cases en voorbeelden. Volg seminaries en workshops. Hier vind je een overzicht in jouw buurt.

KLIK HIER om een nieuw gesprek te starten. 

Op dit forum kan je vragen stellen, inzichten delen, opmerkingen geven, problemen aankaarten, ...

Om het met een duur woord te zeggen: hier doen we aan cocreatie.

Enkele mogelijke invalshoeken:

 • Vraag hier de mening van anderen vragen over eigen of ander werk
 • Je kan advies vragen óf geven voor kleine of grote ondernemersproblemen
 • Doe eens een suggestie, bijvoorbeeld voor onderwerpen voor een nieuw webinar
 • Je kan hier natuurlijk ook je mening geven over de actualiteit, over een trend, ... of zelfs een eigen artikel posten.

Kortom, alle inbreng die geen pure reclame vormt is welkom, zolang het maar te maken heeft met ondernemen als freelancer of zelfstandige dienstverlener.

  Proximus Engie KBC ADMB Zenito Partner_28.png